طراحی رابط کاربری

به صنایع دستی نگاه کرده‌اید؟ به فرش، سفره قلمکار و ظروف خاتم، به رنگ و لعابشان دقت کرده‌اید؟ می‌دانستید تا کم‌تر از ۱۰۰ سال پیش خانواده‌های ما از این ظروف و وسایل برای امور روزمره استفاده می‌کردند و طرح‌ها و نقوشی که روی آن‌ها نقش می‌بست در واقع همان چیزی است که امروز به آن طراحی رابط کاربری یا طراحی UI و UX گفته می‌شود؟

در صنایع دستی، رابط کاربری جلوه‌ای از هنر بود که سعی داشت آن‌چه که در زندگی روزمره افراد استفاده می‌شود را زیبایی ببخشد، این زیبایی دقیقا در زندگی افراد تجلی پیدا می‌کرد چنان‌که زندگی‌شان رنگ داشت، شور داشت، زیبا بود. زمانی که سر سفره قلمکار برای صرف غذا می‌نشستی حتی اشکنه هم برایت جذاب بود، طرح و نقش‌ها دلت را می‌برد اما امروز ما بر سر سفره‌هایی غذا می‌خوریم که از جنس پلاستیک‌اند، همه یک رنگ و یک شکل هستند و البته با ظهور نسل سفره‌های یکبار مصرف، نسل همان سفره‌های پلاستیکی گل‌گلی مادربزرگ‌ها هم به فراموشی سپرده شده است.

چیزی که سال‌ها و به خصوص در دوران مدرن به آن توجهی نمی‌شد همان مسئله‌ای بود که صنایع‌دستی‌کاران قدیمی به آن توجه می‌کردند یعنی رابط کاربری، آن‌ها تلاش می‌کردند در کنار کاربردی بودن وسایل به زیبایی آن هم اهمیت دهند اما با عصر مدرن، بیش از هر چیز به کاربردی بودن وسایل فکر شد تا سال‌ها یخچال‌های کارآمد، جاروبرقی‌های با مکش بالا و … تولید می‌شد اما هیچ کدام زیبا نبودند، خیلی کاربردی بودند اما به طراحی و زیبایی بصری آن‌ها فکر نشده بود، رنگ‌ها به سمت خاکستری، مشکی و سفید مِیل می‌کرد، زندگی‌مان راحت‌تر شده بود اما در عین حال زیبایی هم از آن رخت بربسته بود.

 

بعد از این‌که تولیدکنندگان متوجه شدند که این کاربردی بودن خوب است اما زیبایی به فروش بیش‌تر محصولات و وسایل می‌انجامد و همین زیبایی و طراحی بصری است که در اصل به فروش بیش‌تر یک محصول نسبت به محصولات دیگر می‌انجامد، رشته‌هایی مثل طراحی صنعتی فقط به این منظور طراحی شدند که راحتی کارایی را با زیبایی ترکیب کنند و امروزه در این زمینه پیشرفت‌هایی اساسی کرده‌ایم، پیشرفت‌هایی که به زیباتر شدن وسایل روزمره‌مان انجامیده است.

اگر یادتان بیاید نرم‌افزار‌های کامپیوتری هم آن اوایل چندان زیبایی نداشتند، اصطلاحا Interface آن‌ها، چنگی به دل نمی‌زد البته کامپیوتر‌های آن زمان هم از نظر سخت‌افزاری چندان قوی نبود که بتوان در آن‌ها به سر و شکل نرم‌افزار‌ها رسید. با ارتقا سخت‌افزار و به‌خصوص بعد از ظهور موبایل‌های هوشمند، طراحی رابط کاربری یا همان چیزی که به آن طراحی UI گفته می‌شود در بورس قرار گرفت و طراحی UI اپلیکیشن شاید نخستین برخورد و آشنایی ما با طراحی رابط کاربری بود.

طراحی رابط کاربری یا همان طراحی UI در طراحی نرم‌افزار‌ها و وب‌سایت‌ها یعنی همان زیبایی و خوشگلی خودمان با این تفاوت که این زیبایی و خوشگلی در پیوند با طراحی تجربه کاربری یا همان چیزی که به آن طراحی UX می‌گویند کامل می‌شود و یک نرم‌افزار یا وب‌سایت زیبا در کنار کارآمدی به ما ارائه می‌دهد.

طراحی رابط کاربری هرچند که در زندگی امروز ما با دنیای نرم‌افزار، پیوندی جدانشدنی پیدا کرده اما همان طور که گفتیم طراحی UI از سال‌ها قبل وجود داشته و گرایش انسان به سمت زیبایی نیز هر روز بیش‌تر او را به این سمت می‌برد. در تمامی وسایلی که انسان در ارتباط با آن‌هاست طراحی UI و طراحی UX نقشی اساسی دارد و تولید و توسعه محصول بدون توجه به این فاکتور اساسی چه در صنعت نرم‌افزار و چه در سایر صنایع امکان‌پذیر نیست.

ما در آژانس ارتباطات و طراحی خلاق آذرخش آماده‌ایم که اگر در فکر طراحی و توسعه محصولی در حوزه نرم‌افزار، وب‌سایت و اپلیکیشن هستید به شما کمک کنیم تا رابط کاربری زیبایی را برای خود و مشتریانتان طراحی کنید دقیقا مدل سفره‌های نهار مادربزرگ‌هایمان که وقتی ظهر‌های تابستان آبدوغ خیار را با تنوع رنگ نعناع، گل‌پر، گردو، کشمش و خیار در ظرف لعاب‌خورده فیروزه‌ای و سفره قلمکار جلویمان می‌گذاشتند این قدر تنوع رنگ‌ها و سفره در آن زیبا بود که با اشتیاق فراوان نان‌ها را در کاسه‌مان با آبدوغ خیار مخلوط می‌کردیم و چنان با ولع می‌خوردیم که شاید سال‌ها باشد ششلیک را با آن لذت نخورده‌ایم.

ما برای طراحی رابط کاربری‌ای که سفره‌های زیبای مادربزرگتان را یادآور می‌شود نشسته‌یم تا شما همین پایین برایمان شماره تماستان را بگذارید، با شما تماس بگیریم و صحبت کنیم!